nengadžó, znak pro koněVánoční svátky jsou za námi, počasí na mnoha místech připomínalo spíše jaro. V Japonsku je ale vše jinak. Zatímco u nás svátky již skončily, tam jsou přípravy na oslavu příchodu Nového roku v plném proudu. Většina společností vyhlásila volno pro zaměstnance od 27.12. Od té doby je celá zem v pohybu. Dopravní situaci tam komplikovalo nebývalé množství sněhu a tak je každý rád, že se nakonec dopravil bezpečně domů za rodinou. Letos si Japonci užijí prodloužených 9 dnů volna. Většina Japonců nastoupí do práce až 6. ledna, pro nás na Tři krále.

V tom každoročním shonu na konci roku, si naprostá většina Japonců najde chvilku času a posílají své rodině a známým tzv. nengadžó (年賀状) nebo-li novoroční blahopřání. Je to obdoba našich vánočních pohledů. I když se tyto pohledy stále prodávají, v naší rodině tento zvyk posílání vánočních pohledů dodržuje už jenom starší generace. My ostatní si přejeme buď emailem nebo sms-kou.

Kolik jste poslali vánočních přání letos Vy? Pro srovnání, není neobvyklé, když starší generace Japonců si mezi sebou posílá cca 100 až 150 novoročních přání na 1 rodinu. Mladší ročníky si pošlou cca 30 - 50 přání. Z našeho pohledu je to možná až příliš, Japonci to ale vnímají jinak. Samozřejmě, že poslat přání e-mailem je běžné, ale držet v ruce psanou pohlednici to je něco docela jiného.

A má to ještě jeden háček. Novoroční blahopřání by měla dorazit do každé domácnosti 1. ledna (tolerují se první tři dny v roce). Pošta si proto nabírá spousty brigádníků, kteří je do jednotlivých domácností doručují v tomto období. Vymyslet přání, napsat adresy to všechno dá práci a tak je dobrý každý způsob, jak si to ulehčit. Například japonská pošta nabízí celou škálu variant jak si na počítači nebo v mobilu takové přání sami vyrobíte. Pro inspiraci prosím pokračujte zde.

Můžete použít předtištěné varianty blahopřání nebo si je pomocí štětce sami nakreslit. Já jsem zkoušela na PC napsat znak 午(tj. 7. znak asijského zvířetníku, koně) pomocí tzv. móhitcu což je štětec na psaní. Více zde. A proč zrovna znak pro koně? Podle čínského kalendáře je totiž rok 2014 rokem dřevěného koně, začíná 31. ledna 2014. Pro zajímavost, hodina koně je mezi 11. - 13. hod. Pro koně se v japonštině používá běžně tento znak 馬 (uma). 

Je možné, že už jste nějakého koníka taky dostali a pokud ne, můžete si zkusit takové přání vyrobit sami pro radost. Nadcházející rok koně, by měl přát novým začátkům a přinést štěstí.

Dovolte mi popřát vám pevné zdraví a hodně úspěchů v roce 2014. Šťastný Nový rok! 

新年あけましておめでとうございます。