Vánoce skončily a před námi je Silvestr. Někdo si jen tak symbolicky poslední den v roce připije na zdraví s blízkými, pro druhého by zakončení roku bez pořádné „oslavy" nebylo ono. A i ty následky alkoholu k začátku novému roku už tak nějak patří.

Jiný kraj, jiný mrav. Naší tradicí je návštěva půlnoční mše. Japonci mají poslední den v roce na programu návštěvu místního chrámu. Pomodlit se za zdraví a vidět první východ slunce, to je oč tu běží. Vhodné je i pobřeží, nebo hory, zkrátka místa, kde východ Slunce bude viditelný. V posledních dnech roku cestovní horečka vrcholí. Aby blízcí strávili novoroční svátky v rodinném kruhu, všichni někam jedou.

Když se na novoročních přáních od mých japonských přátel, mezi obrázky borovic s horami v pozadí, objevil první zajíc, bylo mi jasné, co se děje v japonských obchodech. Teď zkrátka všude letí zajíci nebo králíci. V žebříčcích popularity je králík na 5. místě, jako oblíbené domácí zvířátko. Také v obchodech pro domácí mazlíčky mají žně. Nestačí mít doma králíčka, váš miláček musí mít i pěkné oblečky a vše se musí zdokumentovat = tedy vyfotit. Není nad originální novoroční přání, s vlastním zvířátkem! 

Když NHK odvysílala reportáž o "Usagi cafe", rozhodla jsem se psát. Zkrátka, v Jokohamě funguje od 5. listopadu tzv. „Usagi cafe" Usagi je japonsky králík, zajíc. Za vším byl majitelův nápad, využít potřeby lidí se stejnými zájmy se sdružovat. Sám prý byl překvapen velkým zájmem. A jak to funguje? Přijdete si se svým domácím mazlíčkem sníst či vypít něco dobrého a máte na výběr: buď si svého králíčka odložit do připravených kotců anebo být s ním u stolu. A v tom to je. S milovaným kralíčkem na klíně, kamarádkou a zákuskem = příjemně strávené odpoledne. O víkendech a svátcích mají pořád plno. O kousek dál, je další obchod Bunny Family, kde mají pro králíčky vše, co potřebujete i zdánlivě nepotřebujete, včetně králičího hotelu. Napadlo mne, jak jednou moje japonská přítelkyně nedovedla pochopit, že mám ráda králíka, že ho jím. Nechápala, jak můžeme jíst taková roztomilá zvířátka.

A ještě poznámku k zavedeným tradicím. Letos (27.12.) se již po 55 té na věži Cútenkaku ve čtvrti Naniwa v Osace konala slavnostní ceremonie uvítání nového roku. Jak jinak, než se živými zvířaty. Tygříkovi Rema sekundovali králíčci Munimuni a Čao. Podle čínského kalendáře začíná rok zajíce sice až 3. unora, ale zajíc vede už teď, aspoň v tržbách obchodů.

V dávných dobách se prý věřilo, že zajíci přinášejí do domu štěstí a bezpečí. Tak pokud už jste nějakého zajíce dostali, buďte rádi. Jinak druhou šanci máte o Velikonocích.

Pevné zdraví a hodně štěstí v novém roce vám všem!